Foratata

 

Foratata

4estrelles

arago Pirineu Aragonès

Punt de sortida:
Formigal

  • Distància: 8,8 Km.
  • Desnivell positiu: 750 m.
  • Circular: No
portada

Descripció:

El cim de la Peña Foratata atrau irremediablament la nostra vista quan enfilem l’alta Vall de Tena. La seva escarpada massa calcària domina amb autoritat la població de Sallent de Gallego i, malgrat la modesta alçada, és summament atractiu. És difícil trobar un itinerari tan variat i alpí en un recorregut tan curt.

Sortim de la part alta de Formigal des de just al costat d’un malmès rètol indicador. De seguida abandonem una curta pista i comencem a pujar per prats oberts que antigament eren terrenys de cultiu delimitats per bonics murs de pedra. El paisatge s’obre a poc a poc i l’itinerari ens deixa fruir-ne’n ja que el desnivell es guanya amb força comoditat. Malgrat que el cim és sobre nostre, a tocar, caldrà donar gairebé una volta completa al petit massís per tal de trobar el seu únic punt feble. Ben aviat assolim la estètica colllada del Forato, des d’on les vistes cap al cantó del Balaitús i Infiernos s’obren espectacularment.

En aquest punt el camí fa un gir radical al sud i el terreny passa a ser rocós mentre resseguim un llarg flanqueig que de lluny sembla complicat però es deixa fer molt bé malgrat algun curt pas aeri. Poc a poc ens apropem a la bretxa entre els dos cims. Nosaltres optarem per la Foratata Occidental ja que de les dues puntes és la única en que no cal encordar-se per accedir-hi.

El tram des de la bretxa fins al cim s’inicia amb una fortíssima pendent per després començar a enllaçar trams de roca a on cal parar molta atenció a les fites. La dificultat és baixa però la exposició augmenta ràpidament fins assolir els darrers deu metres a on cal no badar. Des del punt més alt podem fruir del massís de Peña Telera, Tendeñera, Anayet, Balaitús, Infiernos… Es tracta d’una afilada talaia amb magnífiques vistes per tots els costats. El descens el farem pel mateix lloc parant molta cura amb la desgrimpada inicial.

Foratata Foratata Foratata Foratata Foratata

Perfil:

perfil