Cabrera i Pla d’Aiats

 

Cabrera i Pla d’Aiats

4estrelles

osona Osona

Punt de sortida:
Sant Julià de Cabrera

  • Distància: 10,5 Km.
  • Desnivell positiu: 700 m.
  • Circular: Sí
portada

Descripció:

Un dels trets més característics del Collsacabra són els dos inmensos altiplans de Cabrera i Pla d’Aiats. Dos perfils tallats a ganivet que es retallen omnipresents a l’est d’Osona i que unim aquí en una petita integral que ens portarà a alguns dels millors indrets de la zona.

Sortim de Sant Julià de Cabrera per terreny obert sobre prats verdíssims. Cal parar atenció a enllaçar les primeres marques vermelles. Pujada evident que ràpidament ens dóna molt bones perspectives sobre les cingleres de Cabrera. Quan el terreny es fa més amable entrem en una bonica fageda que ens porta al fil de la carena. Prop del santuari hi ha un parell de pasos sobre roca molt senzills equipats amb una barana i graons de ferro. El santuari és obert bona part de l’any i val la pena fer-hi una visita. En aquesta ocasió evitem les escales i baixem al Coll de Bram per l’antic camí de bast.

Pugem a Aiats per l’obaga amb el camí molt ben traçat. Un cop dalt travessem tot l’altiplà en un ambient fantàstic de falgueres i prats fins arribar a la punta més oriental arran de la imponent cinglera. Indret amb molt bones vistes sobre la vall de Rupit i Pruit. Desfem el camí un tros per començar a baixar a l’alçada dels Cortals d’Aiats, l’antiga casa que servia de aixopluc quan aquí dalt encara s’hi conreaven patates.

La baixada per el desdibuxat camí de bast és un pèl incòmode però ràpidament ens mena als prats de Ca n’Aiats, una de les masies més importants del Cabrerès. Des d’aquí remontem un altre cop fins al Coll de Bram per la solana. Un cop dalt iniciem la baixada final a Sant Julià tot resseguint un dels camis més clàssics d’aquesta bonica muntanya.

Cabrera-Pla d'Aiats Cabrera-Pla d'Aiats Cabrera-Pla d'Aiats Cabrera-Pla d'Aiats Cabrera-Pla d'Aiats Cabrera-Pla d'Aiats Cabrera-Pla d'Aiats
alpina

Mapes Alpina:
Puigsacalm-Bellmunt

Perfil:

cabrera