Terrabai

 

aragoPirineu aragonès

Punt de sortida:
Baños de Panticosa

  • Distància: 19,20 Km
  • Desnivell positiu: 1.400 m
  • Circular: Anar i tornar mateix camí

Descripció:

Les grimpades aèries dels Infiernos poden ser un factor limitant per alguns, però això no ens hauria d’impedir fruir de l’alta vall del Bachimaña i endur-nos un fantàstic cim al sarró, el Tebarrai (2.916m). El llac als seus peus omple un profund cràter amb una aigua de color gairebé únic.

Sortim de Panticosa en direcció nord mirant de deixar enrere ràpidament els desgavells fets al balneari. Resseguint les marques del GR11 ens enfilem ràpidament cap al refugi de Bachimaña. A la Paret de la Cascada el desnivell s’incrementa i ens deixa poc després a l’alçada dels primers llacs. A primeres hores del matí està tot a l’ombra en un ambient molt tranquil.

Ens saltem el trencall que porta al modern refugi de Bachimaña i voregem quasi a nivell l’enorme Embalse de Bachimaña. La perspectiva s’amplia i ja s’endevina des d’aquí l’entrada del circ de Bromatuero a la part més alta de la vall.

Prop de la capçalera del llac girem a l’oest i comencem a enfilar-nos cap als Ibones Azules per desnivell moderat. Un cop arribats als estanys ens adonem que estem entrant en un terreny màgic, la calma de l’aigua i la extensa gespa contrasta amb un desnivell extremadament sobtat que porta els nostres ulls a la vertical cara nord dels Infiernos amb el seu petit glaciar i a la cara est del Pico de Piedrafita que cau a plom sobre l’amplia esplanada.

A partir d’aquí el camí va per un terreny més abrupte i ens introdueix en un caos mineral que té com a punt culminant l’arribada al Cuello del Infierno on de cop i volta el Ibon de Tebarrai  ens regala amb una de les millor vistes d’aquestes valls. Flanquegem el llac per un fantàstic camí a mitja alçada que ens deixa ràpidament al següent coll que ens portaria a Respumoso.

Des del coll ens desviem a l’esquerra i sense dificultat ens enfilem fins al cim. Es tracta d’un mirador excepcional de l’alta vall del Tena i en especial de la zona del salvatge Balaitús i d’alguns del seus germans no tant petits com el Gran Facha o el Palas.

Per tornar desfem el mateix camí. Podem parar a conèixer el refugi de Bachimaña, una molt bona base per a les ascensions d’aquesta popular zona del Pirineu.

Perfil:

perfil