Castell de Milany

 

Castell de Milany

4estrelles

 Osona, Ripollès

Punt de sortida:
Palou Gros (Santa Maria de Basora)

Distància: 13 Km.
Desnivell positiu: 600 m.
Circular: Sí

portada2

Descripció:
A l’extrem nord del Bisaura hi trobem una petita joia allunyada dels circuits més tradicionals, es tracta del Castell de Milany (1.525m). Combina els coneguts paisatges de faigs i prats del veí Puigsacalm amb una calma molt agraïda.

Intentarem apropar-nos en cotxe tant com puguem fins la casa de Palou Gros. La pista està en un estat una mica precari per segons quins vehicles. Des de prop de la casa enfilem amunt per pista fins prop de l’interessant llogarret de El Barretó que visitarem a la tornada. Poc després del Coll del Forn la pista perd desnivell i gira cap al nord portant-nos a través d’una imponent fageda.

Seguidament arribem a l’antiga masia de Milany amb vistes ja del castell. Des de darrera la casa més alta agafem un desdibuixat viarany entre verds prats amb fort pendent. La vista s’eixampla ràpidament i podem veure clarament la fondalada d’Osona i el extrem sud de la vall del Ter al travessar el Ripollès.

A través dels prats, tot seguint marques grogues, guanyem alçada ràpidament fins a situar-nos sota la base rocosa on s’assenten les restes del Castell. Cal parar atenció a les marques per trobar l’únic pas a la roca que ens permet salvar el darrer desnivell.

El castell està actualment en fase de restauració i malgrat que és encara molt malmès es poden veure ja alguns bons resultats. Encertadament s’hi ha afegit a la paret principal una escala de cargol metàl·lica que porta a una plataforma que ens permet observar també el proper Pirineu al nord, per sobre la línia d’arbres.

El castell va ser abandonat el segle XIV després de jugar un important paper en la de defensa del terme de Vidrà i Vallfogona. Sens dubte es troba emplaçat en un indret ideal per aquests menesters.

De tornada baixarem fins a trobar les marques del GR3 i les resseguirem al llarg de la carena que baixa cap al sud. Una combinació de faig i grans extensions de prats fa aquest tram molt agradable. Fem el proper cim del Puig de l’Obiol (1.544m). El llarg corriol està ben marcat i ens adreça finalment al Collet de l’Home Mort a on connectem amb una vella pista que ens porta de tornada per sobre de El Barretó. L’indret és molt ferm amb antigues construccions encara habitades i la petita ermita de Sant Jaume encara en bon estat. Connectem aquí amb el camí de pujada que desfem fins al vehicle.

Castell de Milany Castell de Milany Castell de Milany Castell de Milany Castell de Milany

Perfil:

perfil