Tozal de Guara

 

Tozal de Guara

4estrelles

arago Pirineu Aragonès

Punt de sortida:
Vadiello

  • Distància: 26,60 Km.
  • Desnivell positiu: 1.700 m.
  • Circular: Anar i tornar mateix camí
portada

Descripció:

La extensa Serra de Guara conté un recull de fenòmens geològics de primer ordre entre els que destaquen el seus profunds canyons flanquejats per enormes parets i agulles de calcari. Un dels punts singulars de la serra es sens dubte el seu cim més alt, el Tozal de Guara (2.077m). D’altura modesta però amb un marcat caràcter alpí que el fa molt interessant.

En aquesta ocasió proposem iniciar l’itinerari des del sud, concretament des de Vadiello, fet que ens permetrà conèixer aquest espectacular indret presidit pels altius Mallos de Ligüerri. Pagarem el peatge de començar per pista, però creiem que val la pena perquè ens portarà a visitar també les curioses formacions calcàries de la Predicadera. Al peu d’aquesta paret iniciem una curta baixada a un barranc que connecta ràpidament amb el camí al llogarret de la Virgen de la Fabana.

Des de l’abandonada església baixem al riu i el comencem a remuntar-lo fins les properes Gargantas de Fabana, un estret pas a ran de rierol entre altes paret de calcari. Pas complicat en cas de molta aigua. Seguim amunt per un fantàstic corriol que ens acompanyarà durant un llarguíssim tram fins sota el Llano de los Hongos.

Aquest bonic prat és un bon lloc per fer una parada abans de encarar el darrer tram fins al cim. Seguim amunt pel bosc, que desapareix ben aviat, per adreçar-nos a una carena amb ambient molt de alta muntanya ja. El camí, ben marcat, supera una curta franja rocosa ben a prop del cim. La vessant nord cau molt abruptament sobre el petit poblet de Nocito, un altre de les opcions per accedir al cim. La vista és immillorable i avarca bona part del Pirineu central. El descens el farem pel mateix lloc excepte per la primera part en que aprofitarem una llarga tartera de molt bon baixar.

Aquesta volta potser escurçada sensiblement si la comencem al nord de la localitat de Aguas, des de l’indret anomenat La Tejería, un cop passat el pantà de Calcón. Es tracta d’un itinerari poc recomanable amb calor.

foto7 foto6 foto41 foto5 foto31 foto21 foto11

Perfil:

perfil