Cogulló de Turb

 

Cogulló de Turb

4estrelles

alt-urgell Alt Urgell

Punt de sortida:
Perles. Crta  L-401 – Km4

  • Distància: 12,50 Km.
  • Desnivell positiu: 1.100 m.
  • Circular: No
portada

Descripció:

Hem tornat a l’Alt Urgell i agraït ens ha regalat una altre cop una interessant ascensió que combina amb encert el traçat d’un llarg camí de bast perfectament conservat i un cim fora dels circuits tradicionals  que ofereix sens dubte les millors vistes del sud de la comarca.

Iniciem aquest itinerari tot seguint un corriol poc definit i en descens fins trobar al riu de Perles. De l’antiga palanca no en queda ni rastre i cal travessar el riu a gual. Cal vigilar després de fortes pluges, pot ser complicat creuar en aquest indret.

Comencem a remuntar el Barranc de l’Ós per un antic camí de bast perfectament conservat  que s’enfila pel torrent tot resseguint un traçat molt agradable. Creuem el petit curs d’aigua varis cops i en un punt el deixem definitivament a ponent per remuntar l’altre vessant de la vall, flanquejada per grans parets de calcari. Poc més amunt passem pel costat d’un enorme pont de roca a través del que s’escolen les aigües d’un torrent. Gairebé tot seguit ens sorprèn un antic corral sota una espectacular visera de roca.

El camí té tot l’estona una pendent molt moderada i ens permet guanyar desnivell amb un esforç moderat dintre d’un bosc humit més propi del Pirineu que d’aquesta solejada terra. Prop de l’indret del Tilló comencem a flanquejar cap el Coll de la Travessa tot parant atenció a alguna fita escadussera.

Des del coll enfilem un petit tram de pista amb la potent cara sud del Cogulló davant nostre. Ràpidament guanyem el collet abans del cim des de on surt un bonic corriol que puja amb força fins assolir el vèrtex final. En un dia clar aquest punt ofereix segurament les millors vistes del sud de la comarca amb un fort contrast entre la plana de Lleida,  els pantans de Rialp i Oliana i els potents esperons i crestes de calcari que inunden la comarca a est i oest.

MUNTANYA-DALINYA.alpina25-110x200

Mapes Alpina:

Muntanya d’Alinyà

Cogulló de Turb Cogulló de Turb Cogulló de Turb Cogulló de Turb Cogulló de Turb

Perfil:

cogullo-de-turb