Riera de les Gorgues

 

Riera de les Gorgues

4estrelles

osona

Osona

Punt de sortida:
Pont de la Teuleria

  • Distància: 11 Km.
  • Desnivell positiu: 550 m.
  • Circular: Sí
capsalera

Descripció:

Per a la gent d’Osona nord la Riera de les Gorgues és un lloc força conegut, però a mesura que ens allunyem de la zona, l’indret es converteix en un secret ben guardat. L’itinerari que presentem aquí recull alguns dels punts més feréstecs del congost inclosos varis dels seus espectaculars salts d’aigua. La riera vessa les seves aigües al pantà de Sau i en els seu recorregut forma un llarg canyó protegit per verticals parets, algunes de considerable alçada. Evidentment es recomanable anar-hi després de llargs períodes de pluja.

Comencem el recorregut en el indret de la La Teuleria, molt aprop de l’inici de la riera. Abans d’encarar el congost ja podem observar el Salt del Cabrit com mena les seves aigües directament al pantà. El camí és corriol des de l’inici i recorre el fil de l’abisme en la seva major part a la vegada que travessa varies rieres subsidiàries que també presenten salts d’aigua interessants. Per tal de veure l’impressionant salt de la Barra de Ferro cal parar atenció i desviar-nos una mica a la dreta fins a una enorme roca-balcó situada sobre el congost.

El indret en que es travessa la riera a l’alçada del Molí de Bertrana és encisador, el bosc és cobert de molsa i el racó amb l’antic pont respira solitud. Des d’aquí pugem amb força fins San Bartomeu Sesgorgues per a continuació resseguir la cinglera pel seu canto sud fins a la bonica casa de Senfores. Poc després tornem a baixar la riera per un pas molt senzill, gens aeri, equipat amb una corda. Travessem la riera a gual en un racó molt salvatge per a continuació remuntar el flanc del congost fins connectar amb el camí inicial i retornar al punt de partida.

No voldríem acabar aquesta ressenya sense mencionar a Ramon Vinyeta (1914-2005) un gran divulgador dels millors indrets de Osona nord i que ja fa molts anys, mitjançant les seves guies  com ‘Les Gorgues, Collsacabra Occidental (1956)’ ens va portar a descobrir indrets com el que comentem aquí.

Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues Riera de les Gorgues

Perfil:

perfil